Kansainvälisesti palkittu kultalyönti:
Suomen 20 markan kultaraha vuosilta 1878–1913

Vuonna 1878 Suomi noudatti monien muiden Euroopan maiden esimerkkiä siirtyen kultakantaan. Samalla rahajärjestelmämme irtautui lopullisesti Venäjän ruplasta. Kultakantaan siirtymisen yhteydessä Suomessa julkaistiin 10 ja 20 markan kultarahat, joiden arvostus ylittää maamme rajat! 

Kultarahat raivasivat tietä itsenäistymiselle – ne olivat kansainvälisiä maksuvälineitä, joissa näkyi maan nimi FINLAND SUOMI. Kultarahat niittivät mainetta jo ensimmäisenä vuotenaan, jolloin ne laivattiin nähtäville Pariisin maailmannäyttelyyn. Korkean kultapitoisuutensa (90 %) ja erinomaisen lyöntilaatunsa ansiosta suomalaisrahat palkittiin hopeamitalilla.

  • Suomalainen kultaklassikko 20 markkaa
  • vuosilta 1878-1913
  • hinta 399 euroa! (norm. 595 euroa)

Historian havinaa suuriruhtinaskunnan ajalta

Kultainen 20 markan raha muistuttaa paljon samaan aikaan julkaistua 10 markan kultarahaa. Mielenkiintoista on, miten rahoissa on grammoina ilmaistu merkintä kultapitoisuudesta. Suomi siirtyi nimittäin metrijärjestelmään vasta kymmenen vuotta rahojen julkaisun jälkeen.  Syy merkintään löytyy Ranskasta – Suomen kultarahat perustuivat ranskalaiseen järjestelmään. Niinpä rahapajan saamissa ohjeissa luki, että rahametalleja punnitessa ”pitää Ranskan grammaa multippeleineen ja ala-osastoineen yksinomaisesti käytettävän”. 

Koska Suomi kuului vielä kultarahan julkaisuaikaan Venäjän valtakuntaan, raha noudattaa ulkonäöltään Venäjän näyttävää mallia. Rahan tunnuspuolella on teksti FINLAND SUOMI sekä Venäjän kaksipäinen kotka, jonka rintakilvessä on pieni Suomen leijonavaakuna. Rahan arvopuolella on arvomerkintä, vuosiluku sekä kehäkirjoituksena tieto rahan kultapitoisuudesta. Ainoa koriste on molemmilla puolilla kiertävä helmireunus.

Näyttävä pienoiskokoelma

Suomen 20 markan ensilyönti on osa kolmen kultarahan lyhytkokoelmaa. Kokoelma esittelee kultakanta-ajan taidonnäytteet täältä pohjoisesta – mukana ovat suomalaisrahan lisäksi Ruotsin 20 kruunun kultaraha ja Venäjän 10 ruplan kultaraha. Suomen Moneta maksaa lähetysten toimituskulut.

Kun tilaat suomalaisen kultarahan, saat samalla toimitustakuun pienoiskokoelman kahdelle muulle lähetykselle. Saat kultarahat yksitellen kotiisi toimitettuina noin viiden viikon välein. Me maksamme toimituskulut puolestasi. Keräilysi on turvallista ja vaivatonta. Rahoilla on täydellinen 14 päivän palautusoikeus ja jatkat keräämistä juuri niin kauan kuin itse haluat.

Tekniset tiedot
Julkaisuvuodet:
1878 - 1913
Alkuperämaa:
Suomi
Nimellisarvo:
20 mk
Kultapitoisuus:
90 %
Halkaisija:
21,3 mm
Paino:
6,451 g

Suomen kultaraha on lyöty ensimmäisen maailmanlaajuisen kultakannan aikana. Etenkin Euroopassa luotiin tuolloin toinen toistaan upeampia kultarahoja, jotka ovat nykyään laajalti arvostettuja keräilykappaleita.

Kun tilaat suomalaisen kultarahan, saat samalla toimitustakuun pienoiskokoelman kahdelle muulle lähetykselle. Ruotsin 20 kruunun kultarahan hinta 598 euroa ja Venäjän 10 ruplan kultarahan hinta 698 euroa, maksamme toimituskulut puolestasi. Saat kultarahat yksitellen kotiisi toimitettuina noin viiden viikon välein. Rahoilla on täydellinen 14 päivän palautusoikeus ja jatkat keräämistä juuri niin kauan kuin itse haluat. 

Jatkossa saat kultarahoja yksitellen kotiisi toimitettuina noin viiden viikon välein, me maksamme toimituskulut puolestasi. Keräilysi on turvallista ja vaivatonta. Rahoilla on täydellinen 14 päivän palautusoikeus ja jatkat keräämistä juuri niin kauan kuin itse haluat.

Huom! Jos haluat maksaa kultarahan korottomalla ja kuluttomalla erämaksulla, ota tällöin yhteyttä ystävälliseen asiakaspalveluumme: 010 80 80 40.