Täydennä keräilykansiosi kultaharkolla

AITOA 99,99 % KULTAA

  • Lyöty puhtaaseen 99,99 % kultaan
  • Kuva-aiheena historiallinen veistos, Itsenäisyyden leijona
  • Lyöntimäärä rajattu 1927 kappaleeseen
  • Hinta 345 euroa (Suomen Moneta maksaa toimituskulut puolestasi)

Itsenäisyyden leijona -patsas

Itsenäisyyden leijona (myös Itsenäisyyden patsas) on suomalaisen kuvanveistäjän Gunnar Finnen vuonna 1927 Viipurissa paljastettu graniittiveistos, joka pystytettiin Tervaniemen puistoon Viipuriin Suomen itsenäistymisen kymmenvuotisjuhlien kunniaksi. Patsaan jalustaan hakattiin itsenäistymisestä kertova teksti SUOMEN ITSENÄISYYSJULISTUKSEN MUISTOKSI 6.XII.1917. 

Talvisodan jälkeen patsas vaihdettiin Pietari I Suuren patsaaseen. Se ei ollut paikallaan pitkään, vaan jatkosodan sytyttyä kesällä 1941 suomalaiset valtasivat kaupungin takaisin, ja Pietari I Suuri revittiin taas alas. Operaation yhteydessä päänsä menettänyt patsas vietiin säilöön Viipurin linnaan, mutta pahoin vaurioitunutta leijonaa ei kuitenkaan enää nostettu paikalleen.

Itsenäisyyden leijonan vaiheet sotavuosien jälkeen eivät tarkalleen ole selvillä, mutta Viipurin kaupungin työntekijät löysivät sen vuonna 1989 Monrepos’n puistoon haudattuna. Nykyään veistos on edelleen Monrepos’sa puiston huoltorakennuksen pihamaalla. Se on kärsinyt pahoja vaurioita: muun muassa Karjalan vaakuna on hävinnyt ja leijona on menettänyt kaikki raajansa.

Tekniset tiedot
Kultapitoisuus:
99,99 %
Paino:
2,5 g
Mitat:
24 x 14 mm
Lyöntimäärä:
1927