Romulus ja Remus pronssifolliksessa

Rooman syntytarina on hyvin poikkeuksellinen. Legendan mukaan Rooman perustivat kaksoset Romulus ja Remus, jotka kuitenkin riitautuivat pahoin. Romulus tappoi Remuksen ja ryhtyi hallitsemaan Roomaa sen ensimmäisenä kuninkaana. Rooma muuttui ajan saatossa ensin tasavallaksi ja myöhemmin maailmankuuluksi keisarikunnaksi.

Ulottuvillasi oleva asiantuntijoiden tarkastama aito yli 1 600 vuotta vanha raha kuvaa Romulusta ja Remusta – sen on lyöttänyt kuuluisa keisari Konstantinus Suuri!

  • Rooman perustajat Romulus ja Remus aidossa antiikkirahassa
  • Keisari Konstantinus Suuren lyöttämä laadukas käyttöraha
  • Lyöty vuosien 306–337 aikana
  • Lahjaksi roomalaisrahojen keräilyopas (arvo 14,95 euroa)
  • Et sitoudu muihin tilauksiin

Kuvituksena kaksoset ja susi

Taru kertoo, että Romulus ja Remus olivat sodan jumala Marsin ja papitar Rhea Silvian lapset. Kuningas Amulius yritti hukuttaa heidät pieninä, mutta kaksoset pelastuivat suden ottaessa heidät hoiviinsa. Aikuisiän saavutettuaan he päättivät perustaa oman kaupungin samalle rannalle, josta naarassusi oli löytänyt heidät.

Rahaan on ikuistettu susiemo imettämässä Romulusta ja Remusta. Pronssirahan kuva-aihe viittaa vahvasti Rooman kaupunkiin, joka menetti Konstantinus Suuren aikana asemansa valtakunnan pääkaupunkina. Rahan julkaissut Konstantinus Suuri siirsi pääkaupungin Byzantioniin (nyk. Istanbul) – saattaa olla, että hän halusi tukea rahalla Byzantionin asemaa ”uutena Roomana”

Saat rahan mukana yksilöllisen aitoustodistuksen, johon on kuvattu juuri Sinun rahasi. Myös rahan suojana oleva erikoiskapseli sisältää tietoja rahastasi. Saat lahjaksi maineikkaan historioitsijan ja arkeologin Guy de la Bédoyèren kirjoittaman Roomalaisten rahojen keräilyoppaan. Teos esittelee roomalaisia rahoja ja niiden keräämistä.

Tekniset tiedot
Metalli:
Pronssi
Nimellisarvo:
Follis
Halkaisija:
n. 15,5–19 mm
Paino:
1,5–2,6 g
Lyöntivuosi:
n. 306–337 jKr.
Kuva-aihe:
Rahojen kuva-aiheet saattavat vaihdella

Rooman pronssifollis

Folliksen kerrotaan tarkoittavan nahasta tehtyä laukkua, jossa säilytettiin rahoja. Kun puhutaan juuri rahasta, folliksella tarkoitetaan yleensä keisari Diocletianuksen noin vuonna 294 käyttöön ottamaa pronssirahaa, jossa oli alkujaan ohut hopeakerros. Kyseistä rahaa kutsutaan tosin myös nummukseksi, sillä rahan tarkka historia on hämärän peitossa. Ajan saatossa folliksen kokoa pienennettiin. Follis teki uuden tulemisen Bysantin valtakunnan aikaan, jossa se oli suurikokoinen pronssiraha.

Coins & History Foundation

Suomen Moneta tekee yhteistyötä kansainvälisen Coins & History Foundationin kanssa, jonka taustalta löytyy numismaattisen maailman keskeisiä toimijoita. Säätiön tarkoituksena on tuoda keräilyharrastusta entistä enemmän esille sekä tarjota mielenkiintoista lisätietoa eri aikakausien rahoista ja mitaleista.

www.coinsandhistoryfoundation.org