Aitoa Tunturikultaa Suomen Lapista

Suomalainen kulta tulee pääasiassa Lapista. Sitä kaivetaan vuosittain noin 25 kiloa eli alle 1 % maailmanlaajuisesta tasosta. Suomessa vuosittain kaivetusta uudesta kullasta vain 0,4 % on puhdasta Tunturikultaa. Koko maailman vuosittaisesta kullantuotannosta se on alle 0,001 %. Kyseessä on erittäin harvinainen kullan muoto.

Tunturikulta on aitoa kotimaista kultaa, joka on peräisin Inarin Lemmenjoen pienistä puroista lumoavien tunturimaisemien kupeesta. Vastuullisesti kaivettu Tunturikulta on kerätty perinteitä sekä Suomen arvokasta luontoa ja pohjoista maisemaa kunnioittaen. 

Kuva joesta

Korkea kultapitoisuus

Tunturikullan kultahippujen kultapitoisuus on maailmanlaajuisestikin korkea, peräti 94‒96 painoprosenttia. Kultahippuja käytetään koruissa ja koriste-esineissä sekä erilaisissa keräilytuotteissa, kuten kultaharkoissa ja mitaleissa. Numismaattisten Tunturikulta-tuotteiden myötä suomalainen, poikkeuksellisen puhdas kulta jää Suomeen eikä sekoitu maailmalla muuhun kultaan.

Kultaryntäyksestä vastuulliseen tuotantoon

Lemmenjoelta etsittiin kultaa jo vuonna 1872, mutta ensimmäinen löydös tehtiin vasta vuonna 1945. Sen jälkeen alueelle nousikin melkoinen kultakuume. Kultaryntäys oli huipussaan vuosina 1949‒1951, minkä jälkeen se hiipui, kunnes vilkastui jälleen 1970-luvulla. Tankavaaran kullanhuuhdontakilpailut, Kultamuseo ja presidentti Kekkosen vierailut lisäsivät mielenkiintoa kullankaivua kohtaan. Edelleen valtaosa Suomessa kaivettavasta kullasta tulee Lemmenjoelta.

Koneellinen kullankaivuu Lemmenjoella loppui kaivoslain uudistuksen takia vuonna 2020. Sen myötä kullantuotto vähenee tulevaisuudessa merkittävästi, mikä tekee Tunturikullasta entistä harvinaisempaa.

Suomen Monetan pitkäaikainen yhteistyö Lemmenjoen kullankaivajien kanssa mahdollistaa Tunturikullan vastuullisen tuotannon ja tarjoamisen asiakkaillemme. Lemmenjoelle saakka ei sentään tarvitse kultahippujen perässä matkustaa. Aitoa tunturikultaa löydät mm. Suomineidon kultaiset kasvot -kokoelman kultaharkoista ja Lappi – Villi erämaa -kokoelman mitaleista.