Apollo 11 astronautit Neil Armstrong, Michael Collins ja Edwin ”Buzz” Aldrin

Yksi historiamme suurimpia saavutuksia koettiin 20. heinäkuuta 1969, kun Neil Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun hopeanhohtoiselle hiekalle. Hän lausui tällä merkittävällä hetkellä ikimuistoiset sanat: ”Tämä on pieni askel ihmiselle mutta suuri harppaus ihmiskunnalle”.

Apollo 11Kisa siivitti ihmisen Kuuhun

Ensimmäisen kuukävelyn toteutumiseen vaikutti Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen avaruuskilpa. Neuvostoliitto lähetti vuonna 1957 satelliitti Sputik-1:n kiertämään Maapallon – heti seuraavana vuonna Yhdysvalloissa perustettiin ilmailu- ja avaruushallinto NASA. Neuvostoliitto oli aluksi kisassa edellä, sillä se onnistui lähettämään ensimmäisen aluksen Kuuhun vuonna 1959 ja ensimmäisen ihmisen, Juri Gagarinin, avaruuteen vuonna 1961.

Paineet olivat kovat 16. heinäkuuta 1969, kun Apollo 11 laukaistiin matkaan mukanaan astronautit Neil Armstrong, Edwin ”Buzz” Aldrin ja Michael Collins. Kun he olivat noin 100 kilometrin korkeudella Kuun pinnasta, Armstrong ja Aldrin irrottautuivat yhdistelmäaluksesta Eagle-moduulin kyydissä. Collins jäi komentomoduuliin kiertämään Kuuta. Eagle (suom. kotka) laskeutui Kuun pinnalle heinäkuun 20. päivänä, mistä Armstrong ilmoitti suurella jännityksellä odottaneelle lennonjohdolle sanoin: ”Kotka on laskeutunut”.

Armstrong ja Aldrin kävelivät Kuun pinnalla noin kaksi tuntia keräten näytteitä. He jättivät Kuuhun muistomerkkejä, kuten Yhdysvaltojen lipun, rauhaa julistavan kyltin ja kultaisen oliivinoksan. Takaisin Maahan astronautit palasivat heinäkuun 24. päivänä suurina sankareina – ensimmäisinä Kuussa kävijöinä.

Avaruudessa käyneet mitalit

Apollo-avaruusohjelman miehitetyillä lennoilla oli Apollo 7:stä alkaen mukana The Robbins Companyn valmistamia mitaleita. Kuvitukseltaan erilaisiin mitaleihin jätettiin aina tyhjät kohdat laukaisun, laskeutumisen ja paluun päivämääriä varten. Nykyään alkuperäiset avaruudessa käyneet Robbins-mitalit ovat arvokkaita keräilykappaleita – parhaimmillaan yksittäisen mitalin hinta voi nousta jopa yli 80 000 dollariin.

Robbins-mitaleita oli mukana myös Apollo 11 -lennolla. Lennolle piti pakata mukaan 450 mitalia, mutta kymmenkunta niistä katosi ennen lentoa. Mitaleissa on oliivinoksaa nokassaan kantava kotka, joka laskeutuu Kuun pinnalle Maan siintäessä kaukaisuudessa. Mitalin kääntöpuolelle on ikuistettu Armstrongin, Aldrinin ja Collinsin nimet sekä lennon tarkat tiedot.

Alkuperäinen Apollo 11 Robbins-mitali

Juhlajulkaisu: Apollo 11 -lennon Robbins-muistomitali

Apollo 11 -lennon 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on julkaistu Robbins-muistomitali, joka on valmistettu yhteistyössä Neil Armstrongin perheen kanssa. Se mukailee alkuperäistä lennolla mukana ollutta Robbins-mitalia pienimpiäkin yksityiskohtia myöten. Mitaliin on lisätty vuosiluvut 1969–2019 ja maininta 50-vuotisjuhlavuodesta.

Robbins-muistomitali on mukana uudessa Man on the Moon 50-vuotisjuhlakokoelmassa. Kokoelma sisältää hopeapatinoidun mitalin lisäksi viisi tarkkaan valittua dollariklassikkoa. Lue lisää tästä linkistä »

Muistomitalista on myös olemassa hopeinen versio, joka sisältää Apollo-lennolla mukana ollutta metallia. Kyseinen mitali sisältyy ensimmäistä kuukävelyä juhlistavaan kokonaisuuteen, johon kuuluu myös Yhdysvaltojen uusi puhdasta 99,9 % hopeaa oleva Apollo 11 -juhlaraha. Kysy lisätietoja asiakaspalvelustamme!