Electrum rahoja

Metallirahan synnyinalue sijoittuu Lyydian kuningaskuntaan, joka sijaitsi nykyisen Turkin alueella. Lyydian pääkaupungin Sardisin läpi virtasi Pactolus-joki, joka liittyy merkittävällä tavalla rahahistoriaan. Joessa oli runsaasti hopean ja kullan luonnollista seosta (eng. electrum).

Kaupankäyntiä helpottaakseen lyydialaiset ryhtyivät valmistamaan seoksesta metallinpaloja tietyn kokoisina ja leimaamaan ne arvon takaamiseksi – näin syntyivät ensimmäiset metallirahat. Erilaisia maksuvälineitä, kuten esimerkiksi simpukankuoria, teenlehtiä ja myllynkiviä, oli toki käytetty aiemminkin.

Rahan suosio kasvaa

Ensimmäiset rahat olivat melko yksinkertaisia. Ajan saatossa kuvitukset monipuolistuivat ja rahaa alettiin myös käyttää laajemmalla alueella. Sen maailmanvalloitus oli alkanut.

Tuon aikakauden rahojen kuva-aiheisiin kuuluivat jo muun muassa eläimet ja jumalhahmot. Yksi yleisimmistä kuva-aiheista oli leijona, sillä sen katsottiin symboloivan voimaa ja valtaa. Rahoissa nähtiin myös tekstejä.

”Rikas kuin Kroisos”

Kulta- ja hopearahat ovat nykyään suosittuja keräilykappaleita. Niiden synnystä saamme kiittää Lyydian kuningas Kroisosta (vallassa noin 560–546 eKr), joka tiettävästi lyötti ensimmäisenä erikseen kulta- ja hopearahoja. Kroisos oli varakas mies ja tunnettu sananlasku onkin peräisin hänestä.