Ajankohtaisasiaa, uutisia esimerkiksi Suomen Monetasta tai urheilutiimistämme, tietoa tuoteuutuuksista, historiaa – kaikkea tätä ja paljon muuta löydät blogi-julkaisuistamme.

Valtaosa maailmalla kaivetusta kullasta on peräisin suurista kaivoksista, joiden toimintaa valvotaan sekä kansallisin että kansainvälisin asetuksin. Loput kullasta (noin 10–20 %) tulee pienistä kaivoksista, joissa työolosuhteisiin ja ympäristövaikutuksiin ei usein kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Nämä kaivokset työllistävät jopa 90 % maailman...

Kuva: Kaleva-malja sekä osallistujia kisojen alkuajoilta. kuvalähde: Urheilumuseo
Yleisurheilun SM-kisat tunnetaan KALEVAN kisoina ja vuotuinen kiertopalkinto KALEVAN maljana . Nimille on selityksensä – tunnetko tarinan? Kohta tunnet.

Kuva: Suomalaisia melojia Helsingin olympialaisissa. Kuvalähde: Urheilumuseo.
Kesällä 1952 Helsinki oli koko urheilevan maailman keskipisteenä. Hartaasti odotetusta olympiaisännyydestä oli tullut totta, ja ilmassa väreili niin kilpailijoiden kuin kisajärjestäjien jännitys.

Helsingin olympialaiset 1952 hopeinen juhallyönti
Helsingin olympialaisista tulee tänä kesänä kuluneeksi 70 vuotta. Suomalaisten pitkäaikainen haave toteutui, kun maamme sai vuoden 1952 kesäolympialaiset järjestettäväkseen.

Kuva: Olympiatulen sytytystä Pallaskerolla Lapissa 1952.
Pallastunturilla Taivaskerolla sytytettiin heinäkuun 6. päivänä tuli keskiyön auringon alla.

Kuva: Vilskettä olympiastadionin edustalla Helsingin olympialaisissa 1952. Kuvat: Urheilumuseo
Kun Paavo Nurmi sytytti olympiatulen Helsingin Olympiastadionilla ja 3 000 kyyhkystä päästettiin vapaana lentoon, koko Suomi nousi kuvainnollisesti uuteen aikaan.

Kuva: Vapaaehtoiset pitivät mm. kahviloita olympialaisten aikana.
Kisaorganisaation rekrytointi oli 1950-luvulla huomattavasti hitaampaa ja hankalampaa kuin tämän päivän digitalisoituneessa maailmassa. Henkilöstöä ja vapaaehtoisia haettiin lehti-ilmoituksilla ja urheilun lajiliittojen kautta.

Maailman kallein kultaraha: Vuoden 1933 Double Eagle
Maailman kalleimpana kultarahana tunnetun vuoden 1933 Double Eaglen huikea tarina kiehtoo keräilijöitä mystisyydellään.

Kuva: Mannerheim istumassa asuntonsa edustalla | Kuvaaja: Carl Gustaf Emil Mannerheim, Kokoelma: Yleisetnografinen kuvakokoelma, Museovirasto
Suomen marsalkka syntyi tasan 155 vuotta sitten. Kokosimme juhlavuoden kunniaksi yhteen hetkiä hänen kiehtovasta elämästään.

Stockholms Banco laski yli 360 vuotta sitten liikkeeseen Euroopan ensimmäiset setelit
Stockholms Banco laski yli 360 vuotta sitten liikkeeseen Euroopan ensimmäiset setelit. Setelit tulivat tutuiksi myös täällä Suomessa, sillä pankilla oli haarakonttori Turussa.