Ajankohtaisasiaa, uutisia esimerkiksi Suomen Monetasta tai urheilutiimistämme, tietoa tuoteuutuuksista, historiaa – kaikkea tätä ja paljon muuta löydät blogi-julkaisuistamme.

Suomen presidenttejä seteleissä
Suomen markan aikaan maatamme ehti johtaa 11 presidenttiä. Heistä vain kolme pääsi maamme rahoihin – osaatko nimetä ketkä he olivat?

Jenny Nyströmin Lyckoväg-kortti
Vaikka ajat muuttuvat, ystävien ja sukulaisten ilahduttaminen oikeilla joulukorteilla on edelleen monelle suomalaiselle tärkeä perinne. Jouluisen tervehdyksen voi antaa ystävälle myös perinteikkäänä joulukukkana.

Kuningatar Elisabet II kruunajaispäivänään
Syyskuussa 2022 menehtynyt Elisabet II rikkoi lukuisia ennätyksiä. Hän on esimerkiksi maailman kauimmin vallassa ollut kuningatar, Britannian vanhin monarkki ja eniten eri maiden rahoissa esiintynyt hallitsija.

Rahoissa on Elisabet II:n 70-vuotisesta vallasta kertova erikoisleima: QE II 1952 70
Edelläkävijänä tunnettu Etelä-Afrikan Gold Krugerrand on säilyttänyt asemansa ympäri maailman arvostettuna kultarahana jo 55 vuoden ajan. Tänä vuonna Gold Krugerrandia on saatavilla erikoisleimalla, joka muistaa kuningatar Elisabet II:sta.

Kuvassa tuotteet Mestareiden mitali, Jääkiekon vuosikymmenet -kokoelman mitaleita sekä Ensimmäinen olympiakulta -mitali sekä Leijonan jälki -kultaharkko
Näin loppuvuodesta on hyvä hetki muistella kulunutta kiekkovuotta 2022. Vaikka odotukset olivat korkealla, Leijonat ylitti kaikki unelmat: historiallinen olympiakulta ja perään vielä maailmanmestaruus MM-kotikisoissa. Käsi pystyyn, olisitko uskonut tuplakultaan?

Valtaosa maailmalla kaivetusta kullasta on peräisin suurista kaivoksista, joiden toimintaa valvotaan sekä kansallisin että kansainvälisin asetuksin. Loput kullasta (noin 10–20 %) tulee pienistä kaivoksista, joissa työolosuhteisiin ja ympäristövaikutuksiin ei usein kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Nämä kaivokset työllistävät jopa 90 % maailman...

Kuva: Kaleva-malja sekä osallistujia kisojen alkuajoilta. kuvalähde: Urheilumuseo
Yleisurheilun SM-kisat tunnetaan KALEVAN kisoina ja vuotuinen kiertopalkinto KALEVAN maljana . Nimille on selityksensä – tunnetko tarinan? Kohta tunnet.

Kuva: Suomalaisia melojia Helsingin olympialaisissa. Kuvalähde: Urheilumuseo.
Kesällä 1952 Helsinki oli koko urheilevan maailman keskipisteenä. Hartaasti odotetusta olympiaisännyydestä oli tullut totta, ja ilmassa väreili niin kilpailijoiden kuin kisajärjestäjien jännitys.

Helsingin olympialaiset 1952 hopeinen juhallyönti
Helsingin olympialaisista tulee tänä kesänä kuluneeksi 70 vuotta. Suomalaisten pitkäaikainen haave toteutui, kun maamme sai vuoden 1952 kesäolympialaiset järjestettäväkseen.

Kuva: Olympiatulen sytytystä Pallaskerolla Lapissa 1952.
Pallastunturilla Taivaskerolla sytytettiin heinäkuun 6. päivänä tuli keskiyön auringon alla.