Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Ensimmäiset erikoiseurot 2004

Euromaat ovat lyöneet kahden euron erikoisrahoja vuodesta 2004 lähtien. Kahdenkymmenen vuoden aikana suosio on kasvanut, ja erikoiseuroista on tullut yksi kiinnostavimmista keräilykohteista. Jo yli 200 000 suomalaista on hankkinut kokoelmiinsa kahden euron erikoisrahoja. Joko Sinä kuulut erikoiseurojen keräilijöihin?

Kreikka julkaisi kaikkien aikojen ensimmäisen kahden euron erikoisrahan Ateenan olympialaisten kunniaksi vuonna 2004. Samana vuonna viisi muuta maata, Suomi mukaan lukien, julkaisi ensimmäisen erikoisrahansa. Uusin euromaa Kroatia löi ensimmäisen erikoiseuronsa vuonna 2023.

Monenlaisia tarinoita

Kautta aikain rahoihin on valittu aiheita, jotka koskettavat niiden käyttäjiä. Erikoiseurot ovatkin mainio tapa rikastuttaa tietämystä oman maan historiasta ja kulttuurista myös muille maille. Kiinnostavia aiheita ovat muun muassa kansallisten merkkihenkilöiden juhlavuodet, tapahtumat, taiteen ja tieteen saavutukset sekä alueelliset ylpeydenaiheet. Oman identiteetin ja juurien korostaminen on ollut tärkeää etenkin Eurooppaan syntyneille tuoreimmille itsenäisille valtioille.

Suosittuja ovat myös erilaisiin aihepiireihin liittyvät sarjat. Muun muassa Saksa ja Latvia ovat julkaisseet osavaltioitaan esitteleviä erikoiseuroja, Malta on sukeltanut perustuslailliseen historiaan ja Espanja kunnioittanut UNESCOn maailmanperintökohteitaan. Ranska on julkaissut Pariisin olympialaisia kunnioittavan neljän erikoiseuron sarjan.

Muutaman vuoden välein euromaat julkaisevat yhteislyönnin koko euroaluetta koskettavalla sisällöllä. Kahdenkymmenen vuoden aikana yhteislyöntejä on julkaistu viisi kertaa, viimeisin vuonna 2022. Sen aiheena oli Erasmus-ohjelma 35 vuotta.

2022 Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoiseuro

Lyöntimäärät vaihtelevat

Erikoiseurojen lyöntimäärät mukailevat maan asukaslukuja. Saksan, Ranskan ja Italian erikoiseurojen lyöntimäärät saattavat kohota useisiin miljooniin, kun taas Euroopan pienten valtioiden, kuten Andorran, San Marinon ja Vatikaanin rahojen lyöntimäärät saattavat jäädä alle sadantuhannen kappaleen. Pienet lyöntimäärät kiinnostavat niukkuuden vuoksi keräilijöitä, mutta keräilyharvinaisuudeksi nousevaa rahaa ei aina ennalta pysty ennustamaan.

Yksi tunnetuimmista kahden euron erikoisrahoista lienee vuoden 2007 Monacon julkaisema ruhtinatar Grace Kelly. Sen arvo on noussut jopa useita tuhansia kertoja nimellisarvoonsa nähden.

2007 Monaco Grace Kelly -erikoiseuro

Rahan arvo saattaa nousta myös inhimillisten virheiden takia. Osaan Liettuan vuoden 2021 erikoiseuroista lyötiin reunateksti DIEVES SVETI LATVIJU, joka viittaa Latviaan eikä Liettuaan.

Suomalaisista erikoiseuroista yllättävään suosioon nousi vuoden 2019 Suomen erikoiseuro, jonka aiheena oli Hallitusmuoto 1919. Kyseessä oli vuoden ainoa suomalainen erikoiseuro eikä samana vuonna julkaistu kuin yksi kultaraha.

2019 Suomen hallitusmuoto 100 vuotta / Suomen perustuslaki -erikoiseuro

Suomi on yksi ahkerimpia erikoiseurojen lyöjiä, sillä maamme on julkaissut yhden tai useamman erikoisrahan joka vuosi. Rahoja on kertynyt jo 36 erilaista. Tämän linkin takana olevasta listasta voit tutkia, mitkä rahat Sinulta jo löytyvät.

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.