Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Viikinkilaivat vesillä

Ensimmäiset hopearahat saapuivat tiettävästi Suomeen viikinkien myötä. Eksoottiset lyönnit herättivät varmasti ihmetystä - olivathan ne peräisin Lähi-idästä saakka!

Viikinkien tekemät matkat ovat legendaarisia. Viikingit olivat mestarillisia laivanrakentajia ja navigoijia, joten he eivät tyytyneet matkaamaan täältä Skandinaviasta vain muualle Eurooppaan. Viikingit suuntasivat veneidensä kokat rohkeasti kohti länttä vieraillen niin Islannissa, Grönlannissa kuin Pohjois-Amerikassakin.

Viikingit tekivät matkoja myös itään hyödyntäen kuuluisaa idäntietä. Idäntie kulki Suomenlahden rannikkoa pitkin Venäjälle ja sieltä jokia pitkin kauas Mustanmeren ja Kaspianmeren alueille saakka. Tätä reittiä hyödynsivät erityisesti viikinkikauppiaat, jotka tulivat tutuiksi myös täällä Suomessa.

Kaupankäyntiä turkiksilla ja vaaleilla neidoilla

Viikingit ja muinaiset suomalaiset kävivät kauppaa keskenään kohdaten muun muassa Hangon länsipuolella Hiittisissä. Viikingit olivat kiinnostuneita turkiksista, joita saapui rannikolle pitkienkin matkojen takaa. Viikingit hankkivat Suomesta myös orjia - erityisesti vaaleat naiset olivat kysyttyjä idän markkinoilla.

Suomalaiset tutustuvat hopearahoihin

Viikingit maksoivat suomalaisille muun muassa aseilla, koruilla ja rahoilla.Tiettävästi juuri heidän ansiostaan Suomessa päästiin aikoinaan käyttämään hopearahoja. Vanhimmat maastamme löydetyt hopearahat ovat peräisin Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä - rahat ovat drakhmoja ja dirhemeitä. Tarinat kertovat, että Suomesta on tosin löydetty kaksi roomalaista hopeadenaariakin, mutta ne ovat sittemmin kadonneet.

Dirhemeitä on löydetty Suomesta erityisesti Ahvenanmaalta. Rahoja on kaivettu esiin myös Manner-Suomesta, jossa dirhemit alkoivat yleistyä 800-luvun alkupuoliskolla. Suomen dirhemit ovat enimmäkseen umaijadien, abbasidien ja samanidien rahoja. Ne on valmistettu noin 700-1000-luvuilla. Suomen kätköistä on kuitenkin löydetty vielä vanhempiakin rahoja - sassanidien drakhmoja.

Katso video kuinka drakhmat päätyivät Suomeen:

Idän eksotiikkaa drakhmojen muodossa

Sassanidien valtakunta (n. 224-651) hallitsi laajaa aluetta Lähi-idässä. Valtakunta kukoisti ennen viikinkiaikaa, joka alkoi vasta 700-luvun loppupuolella.Sassanidien drakhmoja käytettiin kuitenkin vielä pitkään valtakunnan tuhon jälkeen, koska ne olivat korkealaatuisia ja kestäviä. Täten ne tulivat tutuiksi niin viikingeille kuin suomalaisillekin.

Suomesta löydetyt sassanidien drakhmat ovat peräisin noin 500-600-luvuilta. Ne on kuitenkin piilotettu vasta viikinkiajalla - merkittävä osa sassanidien drakhmoja sisältävistä kätköistä on tehty 800-luvun alussa. Monista kätköistä on paljastunut drakhmojen lisäksi dirhemeitä. Drakhmoja on löydetty sekä Ahvenanmaalta että Kanta-Hämeestä.

Niin dirhemit kuin drakhmatkin ovat olleet varmasti muinaisille suomalaisille varsin eksoottisia ilmestyksiä. Niitä on käytetty jopa koruina - vuonna 1894 Hämeenlinnasta löydettiin Linnaniemen aarre, joka sisälsi paitsi rahoja, myös kaulaketjun. Koru sisälsi useita rahoja, joista yksi oli juurikin sassanidien drakhma.

Haluatko sassanidien drakhman itsellesi?

Voit halutessasi hankkia itsellesi samanlaisen sassanidien drakhman, jollaisia on löydetty Suomen rahakätköistä. Lue lisää täältä »

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.