Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Muumit aikojen saatossa -kokoelma: Muumipappa ja meri -mitali

Hip hurraa – Muumit täyttävät tänä vuonna 75 vuotta! Seikkailut ovat vieneet Muumit vaikka minkälaisiin paikkoihin, kuten kaukaiselle majakkasaarelle. Nyt rakastettu Muumipappa ja meri -kirja on päässyt värikkääseen mitaliin Tove Janssonin alkuperäiskuvituksella.

Tove Janssonin luomat sympaattiset Muumit ovat valloittaneet sydämiä jo vuodesta 1945 saakka. Eräs Janssonin tunnetuimpia Muumi-kirjoja on Muumipappa ja meri, joka julkaistiin vuonna 1965 sekä suomeksi että ruotsiksi (Pappan och havet). Vuosi myöhemmin se julkaistiin myös englanniksi nimellä Moominpappa at Sea.

Seikkailu vie majakkasaareen

Kirja keskittyy Muumipappaan, jonka esikuvan uskotaan ainakin osittain olleen Janssonin oma isä, kuvanveistäjä Viktor Jansson. Muumipappa ja meri -kirja on omistettu Eräälle isälle. Kirjassa on toki Muumipapan lisäksi muitakin hahmoja. Kaikki alkaa Muumipapan levottomuudesta – arki tuntuu ahdistavalta ja hän itse hyödyttömältä. Hän kaipaa seikkailua. Niinpä Muumipappa, Muumimamma, Muumipeikko ja Pikku Myy pakkaavat tavaransa, astuvat Seikkailu-veneen kyytiin ja matkaavat majakkasaarelle, jonne Mörkö seuraa heitä.

Majakkasaari osoittautuu tyhjäksi erästä omissa oloissaan viihtyvää kalastajaa lukuun ottamatta. Myös majakka on tyhjä, sen valo pimeä eikä majakanvartijaa näy. Koko saari tuntuu hieman eriskummalliselta. Muumipappa ryhtyy majakanvartijaksi, mutta ei saa lamppua syttymään. Kukin hahmo etsii itseään ja käy läpi omanlaisensa kasvutarinan. Lopulta tarvitaan suuri myrsky, jotta asiat loksahtavat paikoilleen.

Inspiroiva Itämeri

”Se on luultavasti suurin majakka, mikä on koskaan rakennettu. Ja oletteko ajatelleet, että tämä on kaikkein uloin saari, meistä eteenpäin ei asu enää ketään – siellä on vain merta. Me katsomme merta kasvoista kasvoihin, ja kaukana takanamme ovat kaikki muut, sisäsaaristolaiset niin sanoakseni. Eikö olekin hieno ajatus?”
- Muumipappa ja meri

Itämeri oli hyvin tärkeä Tove Janssonille. Vuosi ennen kirjan julkaisua hän rakensi kumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa pienen mökin pienelle karulle luodolle uloimpaan saaristoon. Klovharun saaren mökki oli heille henkireikä. Elämä mökillä inspiroi Janssonia – tämä näkyy esimerkiksi Muumipappa ja meri -kirjassa, jossa Muumimamma sahaa puita samalla tavalla kuin Janssonkin teki. Myös saaren laguuni on päässyt hieman muunneltuna kirjaan – sieltä Muumipappa etsii aarteita.

Jansson on ikuistanut erääseen piirustukseensa majakkasaaren koordinaatit. Koordinaatit vievät keskelle merta, mutta lähelle Klovharun saarta. Itse majakan esikuvana on saattanut toimia Söderskärin majakka, joka sijaitsee Klovharun lailla Porvoon edustalla.

Värikäs mitali alkuperäiskuvituksella

Muumipappa ja meri on toiminut inspiraationa Muumien 75-vuotismitalille. Mitalissa on Tove Janssonin piirtämä kirjan kansi, jossa Muumipappa soutaa veneellään majakan siintäessä taustalla. Mitalissa on lisäksi kirjan nimi, julkaisuvuosi sekä Muumilaaksoon vievä kuvitus: Muumipeikko uimahuoneella, kompassi sekä maisema tästä maailman kauneimmasta laaksosta. Mitali on kullattu pienestä kaivoksesta saadulla vastuullisella Fairmined-kullalla, jonka tuottamisessa on otettu ihmiset ja ympäristö huomioon.

Mitali on toteutettu yhteistyössä Moomin Characters Oy Ltd:n kanssa. Osa mitalin tuotosta ohjataan Moomin Charactersin ja John Nurmisen Säätiön rakentaman #OURSEA-kampanjan tukemiseen. Ainoa meremme, Itämeri, on yksi maailman saastuneimmista meristä. Kampanjan tarkoituksena on suojella Itämerta ja turvata sen tulevaisuus.

Muumipappa ja meri on saanut oman kullatun mitalin

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.