Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Himmelin olennaisin piirre on sen monikerroksinen rakenne

Nyt on jälleen aika kaivaa esiin perinteiset joulukoristeet. Niistä kattoon ripustettava olkihimmeli lienee yksi vanhimmista. Mutta onko himmeli sittenkään kaikille tuttu?

Germaanista alkuperää

Suomalaiskorvaan hauskalta kuulostava himmeli-sana on peräisin ruotsinkielisestä himmel-sanasta, joka tarkoittaa taivasta. Pohjoismaisena pidetty himmeli lienee alun perin kulkeutunut jo keskiajalla Euroopasta Ruotsiin ja sieltä Suomeen, ensin lounaaseen ja edelleen muualle maahan.

Himmeleiden esikuvaksi on arveltu kirkkojen kynttiläkruunuja – ihmiset halusivat samanlaisia kotiinsa ja ryhtyivät rakentamaan niitä oljista. Kattoon ripustettu ”olkikruunu” oli aikoinaan enemmän kuin pelkkä koriste, se oli onnenkalu, jonka uskottiin tuovan hyvän sadon: Mitä isompi himmeli, sitä suurempi sato!

Himmeleiden teko kuului aikanaan perinteisesti nuorisolle, ennen kaikkea tytöille. He työstivät himmeleitä saunan jälkilämmössä, jotta oljet pysyivät sopivan kosteina ja notkeina. Talkoisiin saapui usein myös kylän poikia, joten himmeleiden varjolla saatettiin päästä myös seurustelun alkuun.

Rukiinolki on paras

Perinteisin materiaali himmelin valmistuksessa on suomalainen rukiinolki, joka on kerätty jo vihreänä ennen puintiaikaa. Kuivatuksen aikana kääntelemällä korret saadaan vaalenemaan kullankeltaisiksi. Kuivatut oljet liotetaan lämpimässä vedessä, puhdistetaan ja leikataan tarkkaan yhtä pitkiksi paloiksi.

Oljet yhdistetään toisiinsa paksulla ompelulangalla parsinneulaa apuna käyttäen – langan voi myös imaista oljen läpi. Olkien rinnalle on nykypäivänä tullut muitakin materiaaleja, kuten meriruoko, havut, lasiputket, juomatölkit ja mehupillit. Tällöin sitomiseen voidaan käyttää esim. rautalankaa. Erilaisten himmeleiden valmistusohjeita on netissä tarjolla yllin kyllin.

Himmelin olennaisin piirre on sen monikerroksinen rakenneRakenne ja koristelu

Himmelin olennaisin piirre on sen monikerroksinen rakenne.  Himmelin perinteisin muoto on yksi suuri peruskuvio, jonka kulmista riippuu kuusi pienempää kuvioita (yksi niistä suuren kuvion sisällä). Jo perusmallin rakentaminen vaatii tekijältään geometristä hahmottamiskykyä, mutta kokeneemmat valmistavat huomattavasti monimutkaisempia malleja. Ei siis ihme, että himmelivertaukselle riittää käyttöä.

Himmeli on yleensä symmetrinen ja vapaasti pyörivä. Aikoinaan himmeli oli tapana värjätä ja koristella vaikkapa kukilla, peileillä tai kynttilöillä. Koristeellisia himmeleitä käytettiin mm. hääjuhlissa. Himmeleiden suosio laski 1800-luvun alussa, kun joulukuusi rantautui maahamme.

Hiipunutta himmeliperinnettä alettiin elvyttää 1930-luvulla Marttojen toimesta – ja tuolloin maahamme vakiintui nykyisin tunnettu pelkistetty olkihimmeli ilman koristeita. Tänä päivänä himmeleissä saatetaan leikitellä erisävyisillä oljilla, mutta varsinainen koristelu on jäänyt vähemmälle.

Perintötavaraa

Entisaikoina himmelit valmistettiin vuosittain, mutta nykyaikana himmelit säästetään joulusta jouluun. Hyvin säilytettynä himmeli kestääkin käytössä kymmeniä vuosia. Säilytys on kuitenkin haasteellista, sillä rakennelma ei kestä minkäänlaista rusikointia. Lämpötilakaan ei saisi liikaa vaihdella: ei liian kuivaa, eikä liian kosteaa. Pölyyntyneen himmelin voi varovasti puhdistaa vedellä suihkuttamalla.

 

Päivi Rantanen

Lähteitä:

http://www.himmeli.com/

http://yle.fi/uutiset/3-8537305

http://www.vastaranta.net/

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.