Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Vuoden 2021 kultaraha ja sen kipsimalli

Vuoden 2021 ensimmäisen juhlarahan aiheena on Journalismi ja avoin tiedonvälitys suomalaisen kansanvallan tukena. Nimellisarvoltaan 100 euron kultaraha kunnioittaa Suomen Journalistiliiton 100-vuotisjuhlavuotta. Liiton erityistehtävänä on puolustaa journalismia ja sen eettisiä sääntöjä sekä edistää sananvapautta.

Juhlarahan suunnittelija Hannu Jasoni Veijalaisen mukaan juhlarahan aihetta on käsitelty nykyaikaisella ja dynaamisella abstraktilla muotokielellä.

Tunnuspuolen pelkistetyt mies- ja naishahmot sekä nauhana kiertävät tietoverkostot kuvastavat avointa tiedonvälitystä suomalaisessa journalismissa. Arvopuolen kuva-aiheet puolestaan viestivät visuaalisesta journalismista ympäristössämme ja tiedon leviämistä maailmalle.”

 

Veijalainen käyttää suunnittelussaan monenlaisia tapoja ja keinoja. Useimmiten luonnostelu kuitenkin alkaa perinteisesti kynällä ja paperilla.

”Kynän vapaa jälki paperilla ikään kuin avaa taiteellisen ajatteluni. Kun muoto hahmottuu, siirryn työstämään sitä tietokoneella, jossa tapahtuu aiheen lopullinen sommittelu ja tekstien asettelu.”

Tietokoneella valmistuneen piirroksen pohjalta Veijalainen muovailee kolmiulotteisen mallin, josta hän valaa kipsimallin rahan valmistajalle.

”Kolmiulotteisesta mallista, jota pystyy pyörittelemään käsissä joka suuntaan, saa mielestäni paremman kuvan kuin tietokoneen ruudulla pyörivästä mallista.”

40-vuotistaiteilijajuhla

Veijalainen viettää tänä vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlaa. Palkittu taiteilija on suunnitellut mitaleita vuodesta 1981 ja rahoja vuodesta 1996 lähtien.

”Rahojen suunnittelussa minua kiinnostaa uuden luominen ja taiteellisen lopputuloksen saavuttaminen. Erityisesti viehättää luonnossa vastaan tulevat abstraktit kuviot juhlarahan tai mitalien aiheina. Kilpailut kiinnostavat ja kannustavat toteuttamaan luovia ideoita.”

Veijalainen ei näe eroa, onko suunnittelupöydällä raha vai mitali.

”Suunnittelu lähtee aina liikkeelle ideasta. Toki rahassa on mitalia enemmän teknisiä vaateita. Mitalien suunnittelu on vapaampaa muun muassa siksi, että ne ovat isompia, joten aihetta pystyy käsittelemään monipuolisemmin. Molemmat ovat toki tasavertaisesti pienoisveistoksia.”

Ihmisissä elää keräilyvietti

Mikä rahojen keräilyssä sitten viehättää? Veijalainen pohtii aihetta ja arvelee, että kaikissa ihmisissä asuu jonkinlainen keräilyvietti.

”Raha tietenkin kiinnostaa ihmisiä, ja siksi keräily on yleistä koko maailmassa. Juhlarahat ja mitalit ovat lisäksi kestäviä ja näyttäviä pienoistaideteoksia.”

Juhlarahojen suunnittelijana Veijalainen haluaa avata uusia ja erilaisia näkökulmia. Olipa aihepiiri mikä tahansa, suunnittelu lähtee liikkeelle informaation keräämisellä.

”Tällä tavalla pääsen sisälle aiheeseen ja löydän yleensä jonkin avaintekijän, josta lähden eteenpäin. Tavoitteeni on aina synnyttää kiinnostava moniulotteinen taideteos.”

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.