Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Kollaasi Paavo Nurmi

”Lentävän suomalaisen” kunniaksi järjestettävät muistokisat järjestetään Turussa tänä vuonna 13.6. Nurmen legendaarinen menestystarina tunnetaan laajalti, mutta entä yksityiskohdat? Tässä täysi tusina faktoja:

 

 • Paavo oli lahjakas juoksija jo pikkupoikana, mutta menestyi loistavasti myös koulussa. Kansakoulussa lukuaineiden keskiarvo oli peräti 9,38.

 • Koulunkäynti jäi ja juoksuharrastuskin keskeytyi, kun isä kuoli ja Paavon piti osallistua perheen toimeentulon hankintaan, vain 12-vuotiaana.

 • Paavo Nurmi hankki ensimmäiset juoksutossunsa 15-vuotiaana. Hän innostui juoksemisesta tosissaan Hannes Kolehmaisen menestyttyä Tukholman olympialaisissa 1912.

 • Paavo Nurmi oli aikansa ”jäämies”. Hän ei kiinnittänyt huomiota vastustajiinsa ennen kisaa, sen aikana, eikä sen jälkeen. Hän ei puhunut, eikä hymyillyt – tuskin katsoi heihin päin.

 • Nurmi oli lahjakas, mutta menestyksen toivat ennen kaikkea kova työ ja tahdonvoima. Hän luki urheilukirjallisuutta ja kokeili systemaattisesti eri valmennusmenetelmiä.

 • Paavo Nurmi teki kaikkensa. Hän mm. harjoitteli askelen pidentämistä juoksemalla junan perässä takapuskurista kiinni pitäen.

 • Nurmi saavutti mitalinsa perättäisissä olympialaisissa: Antwerpen 1920, Pariisi 1924 ja Amsterdam 1928. Osanotto Los Angelesin kisoihin 1932 evättiin ammattilaisuuteen vedoten.

 • Talvisodan aikaan Nurmi matkasi Taisto Mäen kanssa Amerikkaan keräämään varoja Suomen Avulle. Paavo Nurmen legendaarinen nimi toi näkyvyyttä Mäen näytösjuoksuille.

 • Juoksu-uransa jälkeen Paavo Nurmi ryhtyi liikemieheksi ja rakennutti noin 40 taloa Helsinkiin.

 • Paavo Nurmi vähätteli oman poikansa juoksulahjoja, mutta toisin kävi: Matti Nurmi kilpaili menestyksekkäästi hyvällä kansallisella tasolla.

 • Kun Helsingin olympiastadionilla ilmoitettiin olympiatulen tuojaksi Paavo Nurmi, 70 000 hengen katsomo oli hetken hiljaa – ja räjähti sitten suosionosoituksiin. Osa yleisöstä liikuttui kyyneliin.

 • Paavo Nurmi on kaikkien aikojen menestynein yleisurheilija olympiavoittojen ja -mitaleiden kokonaismäärällä (9/12) mitattuna. Seuraavana on Carl Lewis (9/10).

 

Paavo Nurmi Festival

Paavo Nurmi Games on osa Paavo Nurmen muistoa kunnioittavaa Paavo Nurmi Festivalia. Turun Urheiluliitto järjesti ensimmäiset Paavo Nurmen kisat kesäkuussa 1957, syntymäpäivälahjaksi suurjuoksijalleen. Paavo Nurmi Games on 2017 alkaen ollut osa IAAF World Challenge – sarjaa ja kisaamaan saadaankin suuri joukko kansainvälisiä huippuja eri lajeista. Kesäinen tapahtuma järjestetään Paavo Nurmen nimeä kantavalla stadionilla 13.6.2023.

 

 

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.