Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Elvis & minä – suomalaisten tarinoita Kuninkaasta -kirja

Elvis Presleyn maailmanlaajuinen suosio jatkuu sukupolvelta toiselle vahvana. Tiedustelimme syitä suosioon Atte Varstalta, jolta on ilmestynyt tänä vuonna Elvikselle omistettu kirja, jossa yli 100 suomalaista kertoo oman tarinansa rakastetusta Rock and rollin kuninkaasta.

Mikä on sinun Elvis-tarinasi?

Minun Elvis-harrastukseni alkoi 7-vuotiaana, vuonna 1976. Elvis oli vielä tuolloin elossa. Olin äitini kanssa ruokakaupassa ja ihastuin punakantiseen LP-levyyn. Äitini suostui ostamaan sen ja se oli ensimmäinen oma levyni. Levy oli nimeltään ”Elvis sings Burning Love and Hits from Movies”.

Kuva: Atte VarstaEn tiennyt Elviksestä tai hänen musiikistaan mitään. Ääni kuulosti hienolta, erilaiselta. Levyn kappaleiden erilaisuus kiinnitti huomioni. Ihan kuin ne eivät olisi kuuluneet samalle levylle. Niin kuin eivät olisi kuuluneetkaan. Kyse oli Elviksen managerin Tom Parkerin yhdestä rahastuskeinosta, jossa ajankohtainen hittibiisi laitettiin LP-levylle ja täytteeksi elokuvamusiikkia.

Pikkuhiljaa Elvis-levykokoelmani karttui ja kiinnostus Elviksen historiaa ja ilmiötä kohtaan kasvoi entisestään. Miten köyhän perheen pojasta kasvoi koko maailman palvoma artisti, joka teoillaan muutti populaarikulttuuria? Oliko kyse sattumien summasta vai tietoisesta tekemisestä? Kiinnostus Elvistä kohtaan muuttui entistä ”ammatillisemmaksi” ja päädyin markkinointialalle rakentamaan suomalaisia ja globaaleja brändejä. Ja sillä tiellä olen edelleenkin.

Olet päässyt käymään Elvikseen liittyvissä kohteissa ja tapaamaan hänen lähipiiriinsä kuuluneita henkilöitä. Tekikö jokin paikka tai henkilö erityisen vaikutuksen?

Jokainen kohtaaminen, oli kyse sitten toisesta fanista tai Elviksen perheenjäsenestä, on ollut merkityksellinen. Jokaisen suhde Elvikseen on hyvin henkilökohtainen. Vaikka olenkin vuosien varrella tavannut aika paljon Elvikselle läheisiä ihmisiä, perheenjäseniä ja muusikoita, niin suurimman muistijäljen ovat jättäneet täysin ennalta arvaamattomat kohtaamiset. Kuten tammikuussa 2020, jolloin vaimoni kanssa satuimme Las Vegasissa samaan ravintolaan Elviksen turvallisuuspäällikön Dick Grobin kanssa ja vietimme ikimuistoisen illan. Tai kun sattumalta kohtasin Elviksen läheisen ystävän, Memphis Mafian jäsenen ja Elviksen hautajaisten seremoniamestarin George Kleinin Elviksen kotona Gracelandissa.

Keräilet Elvis-aiheista memorabiliaa ja levyjä. Mikä on suurin aarteesi?

Suurimmat Elvis-aarteeni ovat kaksi aitoa Elviksen nimikirjoitusta.

Elvis levytti lukuisia kappaleita yhdistellen vaivattomasti eri musiikkigenrejä. Mitkä hänen kappaleistaan ovat lähellä sydäntäsi ja miksi?

Elviksen musiikkituotanto on varsin mittava. Vaikka hän ei itse tehnyt kappaleitaan, niin hänen esittäminään niistä muodostui ihmisten mielissä ”Elviskappaleita”. Elvis lauloi rokkia, gospelia, bluesia, kantria, balladeja, joululauluja, jopa soulia ja funkia.

Tänä päivänä artistit ja levy-yhtiöt laskelmoivat mitä ja minkälaisia kappaleita kannattaa laulaa, jotta kaupallinen menestys maksimoidaan. Elvis ei tehnyt niin. Varsinkin 70-luvulla Elvis levytti sitä mitä itse halusi. Se oli osa hänen suuruuttaan. Itse kuuntelen kaikkein mieluiten Elviksen vuosien 1969–1977 välistä tuotantoa.

Mistä inspiraatio Elvis & minä – suomalaisten tarinoita Kuninkaasta -kirjaan syntyi?

Olen pidemmän aikaa haaveillut Elvis-aiheisen kirjan kirjoittamisesta. Vuosien varrella Elviksestä on kirjoitettu käytännössä kaikista mahdollisista näkökulmista, pukeutumisesta syömiseen, muodista musiikkiin. Tuntui siltä, ettei löydy enää mitään uutta sanottavaa.

Kunnes eräänä päivänä tajusin aikanaan päätyneeni opiskelemaan markkinointia Elviksen johdosta. Sen seurauksena olen tehnyt työurani brändien rakentamisen ja liiketoiminnan kehityksen parissa. Alun Elvis-musiikin innoituksen jälkeen kiinnostuin Elviksestä brändinrakennus- ja tuotteistusnäkökulmasta. Onhan Elvis ainoa ihminen, Jeesuksen lisäksi, joka tunnetaan ympäri maailman pelkän etunimensä perusteella. Se on osoitus valtavan vahvasta brändistä. Siitä se innostus markkinointia kohtaan sitten lähti. Ajattelin, että vastaavia elämäntarinoita, joissa Elvis on toiminut inspiraation lähteenä, täytyy löytyä muiltakin suomalaisilta. Siis suomalaisten tarinoita Kuninkaasta ja hänen merkityksestä omassa elämässä.

Kyseessä on esikoisteoksesi. Minkälainen projekti kirjan kirjoittaminen oli?

Tämä oli tosiaan esikoisteokseni. En kuitenkaan koe olevani kirjailija. Kyse oli pitkäaikaisen haaveen toteuttamisesta. Helmikuussa ehdotin asiaa Aviadorin kustantajalle Vesa Tompurille ja oma tavoite oli kirjoittaa kirja vasta ensi vuonna. Vesa kuitenkin innostui asiasta nopeasti ja sanoi haluavansa julkaista teoksen jo tänä syksynä. Siinä vaiheessa minulla ei ollut vielä yhtäkään lausetta kirjoitettuna tai haastattelua sovittuna, joten projekti piti suunnitella ja toteuttaa nopealla aikataululla. Loppujen lopuksi tunnettujen suomalaisten haastatteluja oli yllättävän helppo saada ja moni henkilö koki tärkeäksi kertoa omasta Elvis-suhteestaan. Tämmöistä teosta ei oltu aiemmiin Suomessa tehty.

Miten juuri nämä henkilöt valikoituivat kirjaan?

Alkuperäinen ajatukseni oli koota ”tavallisten” suomalaisten tarinoita ja ottaa mausteeksi mukaan muutama tunnettu henkilö. Nopeasti asiat kääntyivät ympäri ja tunnetut suomalaiset halusivatkin kertoa tarinansa. Kirjassa onkin 2/3 tunnettuja suomalaisia ja julkisuuden henkilöitä, loput suurelle yleisölle vähemmän tunnettuja suomalaisia. Tiesin etukäteen joidenkin henkilöiden suhteesta Elvikseen ja lähestyin heitä. Pikkuhiljaa sana alkoi levitä ja tunnetut suomalaiset ottivat itse yhteyttä minuun. Sain myös arvokasta apua haastateltavien kartoittamisessa Ilkka Vainiolta sekä Kari Tapion pojalta Joona Jalkaselta. Viimeisen haastattelun tein heinäkuun puolivälin aikaan kansanedustaja Antti Rinteen kanssa, vaikka kirja oli jo taittovaiheessa.

Jäikö kirjaa tehdessä jokin Elvis-kertomus poikkeuksellisen hyvin mieleen?

Tarinoista jäi päällimmäisenä mieleen niiden henkilökohtaisuus. Vaikka Elvis on musiikin historian menestynein artisti, ei yksikään haastateltava puhunut konkreettisista saavutuksista. Henkilöt puhuivat siitä mitä Elvis on heille merkinnyt ja miten Elvis on näyttäytynyt heidän elämässään. Siis Elviksen merkityksellisyydestä. Juuri tästä merkityksellisyydestä on brändinrakennuksessa parhaimmillaan kysymys.

Yllätys oli myös se, kuinka moni tunnettu suomalainen tykkää Elviksestä vaikkei siitä julkisuudessa puhukaan. Musiikin ammattilaiset ovat myös analysoineet hienosti sitä mikä Elviksen vaikutus on ollut heidän uraansa laajemmin. Se mitä Elvis on aikanaan tehnyt, mahdollistaa heille tänä päivänä niitä asioita mitä sitten ikinä tekevätkään.

Mistä uskot Elviksen maailmanlaajuisen menestyksen johtuvan?

Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Yksi syy lienee Elviksen monipuolisuus, niin musiikin esittäjänä kuin taiteilijana. Kuten yksi kirjan haastateltavista totesi, Elvis ei ollut muodin huipulla, hän loi muotia. Moni asia mitä Elvis aikanaan teki oli uraauurtavaa. Elviksellä oli myös käsittämätön kyky nousta kaikkien asioiden yläpuolelle. Hän nousi rotukysymysten, sukupuolten, maan rajojen, kielten, kulttuurien ja politiikan yläpuolelle. Riippumatta ihmisen taustasta kykenit kuitenkin fanittamaan Elvistä. Monet tuntevat Elviksen vain muusikkona, mutta hän oli paljon enemmän.

Mitä Elviksen puolta toivoisit nostettavan enemmän esille?

Elvis olisi halunnut tulla suureksi ja vakavasti otettavaksi elokuvanäyttelijäksi. Valitettavasti Elviksen manageri Tom Parker oli toista mieltä. 60-luvun elokuvaroolit olivat kuin toistensa kopioita, eri ympäristöön sijoitettuja musikaaleja. Ne toimivat kaupallisesti hyvin ja Elvis olikin aikanaan Hollywoodin parhaiten palkattu näyttelijä.

Se mikä usein unohdetaan on Elviksen hyväntahtoisuus. Elviksen perhe oli, voisi jopa sanoa, köyhistä köyhin. Puutteesta huolimatta Elvis antoi jo lapsena omistaan muille mikäli näki toisella puutetta. Tämä anteliaisuus leimasi koko Elviksen elämää. Menestys mahdollisti entistä avokätisemmät lahjoitukset, joita hän kohdisti lähipiirinsä lisäksi kymmenille ja kymmenille avustusjärjestöille sekä tuntemattomille ihmisille. Mm. 70-luvulla Elvis osti noin 200 loistoautoa, joista melkein kaikki hän lahjoitti pois.

Vielä lopuksi: elääkö Elvis?

Ihminen kuolee kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran fyysisesti ja toisen kerran kun hänen nimensä mainitaan viimeisen kerran. Elviksen fyysinen vaellus päättyi elokuussa 1977, mutta hänen nimensä elää ikuisesti. Ihmisten elämissä, mielissä ja tarinoissa.Taru Norrena


Lähteet:

  • Varsta, Atte 2021: Elvis & minä. Suomalaisten tarinoita kuninkaasta. Aviador, Rajamäki.
  • www.graceland.com

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.