Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.

Valtaosa maailmalla kaivetusta kullasta on peräisin suurista kaivoksista, joiden toimintaa valvotaan sekä kansallisin että kansainvälisin asetuksin. Loput kullasta (noin 10–20 %) tulee pienistä kaivoksista, joissa työolosuhteisiin ja ympäristövaikutuksiin ei usein kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Nämä kaivokset työllistävät jopa 90 % maailman kultakaivostyöläisistä.

Pienten kultakaivosten isot ongelmat

Monet pienistä kaivoksista sijaitsevat köyhissä Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian maissa. Pienissä kaivoksissa työskentelee noin 20 miljoonaa ihmistä, joiden perheet ovat riippuvaisia kaivajien vähäisistä tuloista. Kullankaivajat joutuvat usein työskentelemään vaativissa ja vaarallisissa olosuhteissa. Lapsityövoiman käyttö ei ole harvinaista. Kaivostyöläiset louhivat kiviainesta ja huuhtovat kullan esiin prosessissa, jossa saatetaan käyttää työntekijöille ja ympäristölle erittäin haitallista elohopeaa. Yksi kaivos voi tehdä laajaa ympäristötuhoa ja vaikuttaa tuhansien ihmisten elämään.

Fairmined kaivostyöläisten tukena

Pienten kaivosten sosiaalista vastuullisuutta ja ympäristövaikutusten hallintaa pyritään edistämään Fairmined-sertifioinnilla. Sertifiointi sisältää työoloihin ja ympäristövaikutuksiin kohdistuvia vaatimuksia. Saadakseen sertifioinnin kaivosten tulee sitoutua kehitysohjelmaan, minkä jälkeen he saavat tuottamastaan kullasta ylimääräisen korvauksen.

Pienten kaivosten apuna toimii Alliance for Responsible Mining (ARM), joka on vastuullista kaivostoimintaa edistävä järjestö. ARM auttaa kaivoksia täyttämään Fairmined-sertifioinnin kriteerit. Lopputuloksena on vastuullista kultaa, jonka tuottamisessa on otettu sekä työntekijät että luonto huomioon. Fairmined-sertifioidut kaivokset saavat tuottamastaan kullasta reilun hinnan, voivat kehittää toimintaansa sekä aloittaa yhteisöprojekteja, joista hyötyvät niin työntekijät kuin heidän perheensäkin. Kullan ostaja tietää millaisissa olosuhteissa kulta on kaivettu ja mistä se on peräisin.

Fairmined-kullasta valmistetaan muun muassa Nobelin rauhanpalkinto sekä Cannesin elokuvajuhlien Kultainen palmu -palkinto. Fairmined-kultaa käytetään myös muun muassa koruissa, mitaleissa ja keräilyrahoissa.

Tukea Hondurasiin

Suomen Moneta on osa Samlerhuset-konsernia, joka on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Alliance for Responsible Miningin kanssa. Yhteistyön myötä on syntynyt monia keräilytuotteita, joissa on käytetty vastuullista Fairmined-kultaa. Vuonna 2021 Samlerhuset ryhtyi tukemaan Hondurasissa sijaitsevaa Minas y Cuevas -kaivososuuskuntaa tämän matkalla Fairmined-sertifikointiin. Osuuskuntaan kuuluu seitsemän yhdistystä, joissa työskentelee yhteensä yli 300 henkilöä.

Tällä hetkellä viisi kaivosta on saanut Fairmined-sertifioinnin. Kaivokset toimivat Perussa ja Kolumbiassa – toiveena on, että Honduras liittyisi maiden joukkoon vielä vuoden 2022 aikana. Tavoitteena myös on, että yhä useampi kultakaivos toimisi työntekijöitään ja luontoa kunnioittaen. Vastuullisen kullan määrän kasvattaminen on hidas prosessi – muutos näkyy kuitenkin jo nyt kultateollisuudessa asetusten ja sääntöjen kasvussa.

Lähteet:
• Alliance for Responsible Mining
• Fairmined
• Samlerhuset

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.