Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.
Nobelin-rauhanpalkintomitali

Vuoden 2023 Nobelin rauhanpalkinnon sai iranilainen naisten oikeuksien puolustaja Narges Mohammadi. Sunnuntaina 10.12.2023 jaetun palkintomitalin on valmistanut konserniimme kuuluva Norjan rahapaja.

Samlerhuset-konserniin kuuluva Norjan rahapaja on lyönyt Nobelin rauhanpalkintomitalin aina palkinnon perustamisesta, vuodesta 1901, lähtien. Mutta kuinka mitali valmistetaan? Katso video arvostetun palkintomitalin valmistuksesta:

 

Oslossa 10.12.2023 jaetun Nobelin rauhanpalkinnon ottivat vastaan vankilassa tuomiotaan istuvan Mohammadin 17-vuotiaat tyttäret Kiana ja Ali. Kaksosten pitämä Nobel-puhe perustui Teheranin vankilasta salakuljetettuihin muistiinpanoihin. Nobel-palkittu Mohammadi korosti puheessaan muun muassa seuraavaa: "Uskon, että rauhan ja ihmisoikeuksien globalisaatio on tärkeämpää ja tehokkaampaa kuin minkään muun globalisaatio."

Mohammadin tyttäret eivät ole nähneet äitiään yhdeksään vuoteen eivätkä puhuneet hänen kanssaan lähes kahteen vuoteen jatkuvasti lisääntyneiden kommunikaatiorajoitusten vuoksi. Naisten sortoa vastaan taisteleva 51-vuotias Mohammadi ja hänen perheensä ovat maksaneet kovan hinnan aktivismista, ihmisoikeuksien puolustamisesta, poliittisten vankien tukemisesta ja kuolemanrangaistuksen vastustamisesta. Nobelin rauhanpalkinnon saaja on pidätetty 13 kertaa, tuomittu yhteensä 31 vuodeksi ja muun muassa 154 raipaniskuun. Mohammedin tyttäret sanovat ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä uhrauksen, vaikka se on vaikuttanut heidän elämäänsä. He ovat asuneet isänsä kanssa maanpaossa Ranskassa vuodesta 2015 lähtien.

Design vuodesta 1901

Nobelin rauhanpalkinnon mitalin on suunnitellut yksi Norjan suurimmista taiteilijoista, kuvanveistäjä Gustav Vigeland. Mitalin etupuolella on Alfred Nobelin kuva, hänen nimensä sekä syntymä- ja kuolinpäivä. Kääntöpuolella on kolme kansainvälistä veljeyttä symboloivaa miestä ja latinankielinen teksti: PRO PACE ET FRATERNITATE GENTIUM (Ihmiskunnan rauhan ja veljeyden puolesta). Mitalin design ja halkaisija (65,3 mm) ovat pysyneet samoina vuodesta 1901 lähtien.

Vastuullista Fairmined-kultaa

Vuodesta 2015 lähtien Nobelin rauhanpalkinnon mitali on lyöty vastuullisesta Fairmined-kullasta. Fairmined-sertifioitujen pienten artesaanikaivosten kullan tuotannossa kiinnitetään erityistä huomiota ympäristövaikutuksiin ja työskentelyolosuhteisiin varmistamalla vähimmäispalkat, terveys- ja turvallisuusstandardit sekä ympäristönsuojelu.

 

Tutustu Fairmined-kultaan tarkemmin: www.suomenmoneta.fi/blogi/vastuullinen-fairmined-kulta

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.