Mikä ihmeen nollaseteli?

Euroopassa puhaltavat nyt uudet tuulet: värikkäät nollasetelit (0-setelit) ovat nousemassa postikorttien ja muiden perinteisten matkamuistojen rinnalle – ja ohi. Ensimmäiset nollasetelit painettiin Ranskassa vuonna 2015 matkailun edistämiseksi. Pian muut maat seurasivat perässä ja samalla heräsi myös keräilijöiden kiinnostus.

Nollasetelit eivät ole maksuvälineitä, mutta ne painetaan Ranskassa setelipaperille turvatekijöineen päivineen: hologrammi, turvalanka, vesileima jne. Juoksevassa numeroinnissa ensimmäinen kirjain kertoo tilaajamaan, Suomen osalta kirjain on ”L”.

Nollaseteleiden symbolinen arvomerkintä on 0 euroa, mutta rajallisten painosmäärien myötä keräilyarvo on jotain aivan muuta. Kuva-aiheita on joka lähtöön, mutta kaikkien nollaseteleiden kääntöpuolella on yhteinen kuva-aihe. Siinä näkyy sommitelma Euroopan tunnetuimmista monumenteista.

Alla tietoa Nollasetelit-kokoelmassa lähetetyistä seteleistä


Suomen nollasetelit

Suomen vuoden 2019 nollaseteli: Laulujoutsenet laskeutuivat seteliin

Joutsen-nollaseteli

  • Aiheena kansallislintumme laulujoutsen.
  • Kotimaisen luonnon merkitystä korostava seteli.
  • Valmistusmäärä vain 5 000 kappaletta.

Kookas valkoinen laulujoutsen on Suomen rakastettu kansallislintu. Läheltä tosin piti, ettei se kadonnut aikoinaan kokonaan maastamme. Laulujoutsen metsästettiin 1900-luvun alkupuoliskolla Suomessa lähes sukupuuttoon, mutta nykyään niitä elää maassamme arviolta 10 000 paria.

Joutsenet ovat pariuskollisia lintuja ja solmivat yleensä elämänmittaisen liiton. Seteliin onkin ikuistettu tämän vuoksi joutsenpari. Setelissä näkyy myös lentäviä joutsenia, aivan kuten Suomen 1 euron rahassakin. 


Italian nollasetelit

Italian vuoden 2019 nollaseteli: Rooman komea Colosseum

Colosseum-nollaseteli

  • Upea nollaseteli ikuisesta Roomasta
  • Aiheena yksi kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä, Colosseum
  • Suosittu keräilykappale ympäri maailman

Rooma tunnetaan ”ikuisena kaupunkina”, sillä sen perustamisesta on ehtinyt kulua jo lähes 3 000 vuotta. Antiikin aikaan se oli Euroopan mahtavimpia kaupunkeja ja vaikutusvaltaisen Rooman keisarikunnan keskus. Keisarikunnan aika näkyy edelleen hienolla tavalla Rooman katukuvassa.

Eräs Rooman rakastetuimpia rakennuksia on Colosseum, joka on antiikin aikainen amfiteatteri. Colosseumin rakentaminen alkoi keisari Vespaniuksen aikaan 70-luvun alussa ja rakennus valmistui hänen seuraajansa Tituksen kaudella vuonna 80. Enää ei Colosseumilla gladiaattoriotteluita nähdä, mutta rakennus on saanut oman nollasetelin!


Venäjän nollasetelit

Venäjän vuoden 2019 nollaseteli: Keisariajan pääkaupunki Pietari

Pietari-nollaseteli

  • Kuvituksena loistokkaasti koristeltu Verikirkko
  • Setelin nimellisarvo on 0 euroa, vaikka Venäjä ei kuulu euromaihin
  • Kysytty keräilykappale niin Venäjällä kuin muuallakin maailmassa

Pietari on Venäjän toiseksi suurin kaupunki. Se on nimetty Pietari I Suuren (vallassa 1682–1725) mukaan, joka perusti paitsi tämän kauniin kaupungin, myös Venäjän keisarikunnan. Pietari toimi aikanaan keisarikunnan pääkaupunkina.

Pietarin historiallinen keskusta on osa Unescon maailmanperintöluetteloa. Yksi alueen kuuluisimpia rakennuksia on nollaseteliin ikuistettu Kristuksen ylösnousemuksen katedraali, joka tunnetaan myös Verikirkkona. Kirkko on rakennettu paikalle, jossa Suomelle myötämielinen keisari Aleksanteri II murhattiin vuonna 1881.