Suomalaisten juhlarahojen, rahasarjojen ja erikoisrahojen virallinen jakelija

Kirjaudu

Tervetuloa

010 80 80 40
Ostoskorisi on tyhjä.

Islannin jalkapallojoukkue 2018Islanti pelaa kesällä 2018 ensimmäistä kertaa jalkapallon MM-kisoissa. Miltei joka viides islantilainen aikoo matkustaa paikan päälle Venäjälle kannustamaan omaa maajoukkuettaan!

Viime syksynä pieni pohjoinen Islanti huipensi MM-karsintansa kukistamalla Kosovon luvuin 2-0 ja varmisti siten himoitun paikan Venäjällä pelattavaan 32 maan lopputurnaukseen. Siellä se saa alkulohkossa vastaansa Argentiinan, Nigerian ja Kroatian. Islannin asukasluku on vain 335 000, joten kyseessä on kaikkien aikojen pienin MM-lopputurnausmaa. Edellinen oli Trinidad & Tobago 1,35 miljoonalla asukkaallaan.

Heti kisapaikan varmistuttua Islannin jalkapallofanit varasivat kisajärjestäjiltä peräti 66 000 lippua. Määrä on lähes 20 % maan asukasluvusta: miltei joka viides islantilainen haluaa matkaan mukaan. Mitään vastaavaa ei ole ennen koettu – ei jalkapallomaailmassa, ja tuskin muussakaan urheilussa. Suomen mittakaavassa vastaava innostus vaatisi matkaan noin miljoona fania!

Askel askeleelta

Islannin menestystarina on rakentunut askel kerrallaan. Maajoukkueeseen vuonna 2011 pestattu ruotsalaisvalmentaja Lars Lagerback otti tehtävän tosissaan: Islanti tulisi vielä pelaamaan MM-kisoissa. Silloinen apuvalmentaja, Heimil Hallgrimsson piti ajatusta hulluna. Islanti oli tuolloin lajin maailman rankingissa sijalla 133.

Kehitys oli hurjaa ja Islanti oli jo yltää Brasilian vuoden 2014 MM-kisoihin. Määrätietoinen työ jatkui ja Ranskan EM-kisoissa Islanti kohahdutti peittoamalla Englannin luvuin 2-0. Kyseisten EURO 2016 -kisojen jälkeen valmentajaksi siirtyi islantilainen Hallgrimsson. Vieläkö tarunhohtoinen saaga jatkuisi? Kyllä. MM-lopputurnauspaikka 2018 varmistui Reykjavikissa marraskuussa 2017. Yleisö haukkoo yhä henkeään.

Taustat kunnossa

Huikeaan menestykseen on esitetty useita tekijöitä. Monista muista maista poiketen Islannissa on panostettu tasokkaisiin valmentajiin pelaajauran alusta alkaen. Eikä tämä koske vain edustusjoukkueita, vaan kaikkia lapsia ja nuoria. Jo 4-vuotiaat jalkapallosta kiinnostuneet saavat oppia palkatuilta, lisenssikoulutetuilta valmentajilta. Ei ihme, että Islannissa kaikki pelaavat jalkapalloa.

Pohjolan oloissa suuri merkitys on myös kautta maan rakennetuilla korkeatasoisilla jalkapallohalleilla. Islanti näytti esimerkkiä myös UEFA-TV-lähetyksistä saamiensa tulojen käytössä: lajiliitto lunasti rahoilla tontteja koulujen kupeelta ja rakensi niille katettuja tekonurmikenttiä, joille kaikilla on vapaa pääsy.

Sata lasissa

Islantilaisiin liitetään mielellään mystistä mytologiaa. Kansainvälistä kiinnostusta herättänyt viikinki-maine korostuu joukkueen ja fanien yhteisessä performanssissa, jossa kaikki urahtelevat ja lyövät käsiään yhteen kapteenin osoittamaan tahtiin. Taputus alkaa hitaasti ja kiihtyy yhä nopeammaksi. Kyseessä on vaikuttava elämys – jopa TV-ruudun välityksellä!

Valmennustaho myöntää, että islantilaisten luonteenlaatu auttaa saavuttamaan tavoitteita. Muihin verrattuna he ovat enemmän yksilöitä, jotka ovat tottuneet tekemään kaiken itse. Kun jokainen tekee parhaansa tavoitteen eteen, tulosta syntyy.

Islantilaiset ovat itse sanoneet, että minkä pienenkin jutun he ottavat asiakseen, sen he tekevät aina täysillä loppuun saakka. Fanaattisuus saattaa mennä jopa niin pitkälle, että he eivät osaa lainkaan lopettaa. Mihin nämä jalkapalloilijat vielä yltävätkään?

 

Päivi Rantanen

Lähteitä:

https://www.theguardian.com/football/2016/jun/08/iceland-stunning-rise-euro-2016-gylfi-sigurdsson-lars-lagerback

https://www.theguardian.com/football/2017/oct/09/iceland-qualify-world-cup-smallest-nation

http://www.sportbible.com/football/news-take-a-bow-66000-iceland-fans-request-tickets-for-the-world-cup-in-russia-20180219

https://www.youtube.com/watch?v=uJ_fh_Ks9QY

 

Russia 2018 FIFA World Cup

Neljän vuoden välein järjestettävät jalkapallon MM-kisat ovat yksi maailman seuratuimpia urheilutapahtumia. Kyseessä on kansainvälisen jalkapalloliiton (FIFA) järjestämä lopputurnaus, joka kantaa nimeä FIFA World Cup. Vuoden 2018 tapahtumaa isännöi Venäjä ajalla 14.6.–15.7.

Venäjän MM-ottelut pelataan 11 eri kaupungissa, lähimpänä meitä suomalaisia on Pietari. Moskovassa pelataan kahdella eri stadionilla. Lopputurnaukseen osallistuu 32 maata, jotka ovat lunastaneet paikkansa pitkän karsintasarjan tuloksena. Suomi ei ole vielä kertaakaan yltänyt lopputurnaukseen saakka, mutta Venäjällä nähdään Pohjoismaistakin väriä – kiitos Ruotsin, Tanskan ja Islannin.

Tavoitellut MM-kisarahat

Venäjän keskuspankki kunnioittaa kotikisoja komeilla juhlarahoilla, joista osa saadaan myös suomalaiskeräilijöiden iloksi. Himoittua World Cup -pokaalia kuvaava 99,9 % kultaraha tosin myytäneen pienen lyöntimääränsä myötä loppuun jo kevään kuluessa.

Venäjä lyö myös 99,9 % hopeaharkkoja, hopearahoja sekä perusmetallisia kisarahoja. Tarjolla on mm. kahden hopearahan ja perusmetallirahan kokonaisuus. Venäläisrahoilla on kova kysyntä ja lyöntimäärät ovat pieniä, joten World Cup 2018 -rahoista kiinnostuneiden on syytä olla ajoissa liikkeellä.

Monetų namaiLa Maison de la Monnaie Belge SPRLNárodní Pokladnice - jeden z hlavních distributorů pamětních mincí a medailíThe London Mint Office. Unrivalled experts in the fascinating world of coins.Samlerhuset. Ingen forpliktelser - 30 dager full returrettLatvijas Monētu namsSuomen Moneta ostaa kiinnostavia ja kysyttyjä juhlarahoja asiakkailta myös takaisinEesti MündiäriMønthuset Danmark. Danmarks største forhandler af mønter og medaljer.